ראשית השם נוטה לבלבל, וראוי לתהות מדוע הוא כך, תגית כרתית כלל לא מגיע מכרתים אלא מסציליה וממיורקה, זה נכון, זה לא רחוק, אלו גם איים וגם שם נטבחו המוני בני אדם (מסיבות מוצדקות כמובן) בכיבושים חוזרים ונשנים על ידי מקדוניה, מצרים, קרתגו, וונציה, טורקיה, צרפת, ספרד ועוד ועוד ובשלושת המקרים באלף השנים האחרונות מדובר בעיקר באיסלאם ובנצרות על שלל צורותיהן, אלא שהטובחים והנטבחים אשר ידיהם החליפו מאכלות בתדירות דומה וכאמור דיברו בלשונות שונות, לבשו מחלפות שונות וקינחו במטעמים שונים (פרט לשיאה של רומא העתיקה אז המוסקט שנבצר נגמע לאותו צוואר הקיסר). אך הדם הוא אותו דם והתגית הכרתית אשר פרחה ונבלה וחיה ומתה ושוב קמה מחדש שוות נפש לכל ההרג עדין היתה אותה התגית. ובכל זאת היא אינה כרתית.
גם בישראל (הפרובינציה הידועה) גדלה בבר תגית ואפילו כמה תגיות (שאינן כרתיות כמובן) וכולן עלמות חן ענוות משושלת משפחתית טובה, שלמוניים. כן יש משפחה כזאת שנראית כשילוב אולטימטיבי בין שפתניים למורכבים. התגית הכרתית נראית כה מקומית עד כי רבים טועים לחשוב שהיא כרוזמרין (וקשה להאמין כמה אנשים חושבים שהרוזמרין הוא מין מקומי), רק שפע הפריחה שממשיך וממשיך וממשיך מרמז לנו שכאלו בכל זאת אין פה.
גובהה 40-50 ס"מ ורוחבה 60-70 ס"מ, ולכן היא מושלמת לגינות קטנות. היא צומחת בשמש קופחת ועד לחצי שמש, דרישות המים שלה צנועות (אך בחצי שמש תראה טוב יותר באוגוסט) אך יש לקחת בחשבון דבר חשוב והוא הלקט הזרעים הנפלא שלה (מה שמראה שהיופי לא נועד לעיני המאביקים בלבד אלה הוא דבר מה עמוק ורחב בהרבה, שכן הכל נמצא בתואם מוחלט) אשר נשאר עוד שבוע עד עשרה ימים על הצמח לאחר נבילת הפרחים, יש אנשים אשר סולדים ממראה צמח שעליו יש חלקים "מתים" ולכן לאלו לא הייתי ממליץ להכניסו לפחות לא במסה גדולה, שכן צמח בודד קל לנקות אך מטרים רבועים הם כבר סיפור שונה. לעיתים באביב היא נתקפת בכנימות אך היא חזקה מספיק בכדי להתגבר על אלו בקלות. אני כבר שנים משתמש בה רבות והשנה נתקלתי לראשונה בחיפושית גדולה ויפה אשר אוכלת את עליה אך גם באלו קל לטפל באמצעות איסוף פשוט.
התגית הכרתית נראית נפלא גם במיכלים בבנפח של 20-40 ליטר ועומדת יפה בהשקיה אינטנסיבית באלו.
ולקינוח, למי שעדין לא מבין מהתמונה, היא אוהבת פרפרים.