במסגרת סיום לימודי (כמעט 20 שנים לאחר שהחלו) אני כותב פרו סמינריון אודות היבטים של אילנתה בלוטית, כתבתי כבר לא מעט על התופעה, התראיינתי לצפריר רינת בהארץ, התרעתי צעקתי נפנפתי בזרועותיי אך למען האמת אני חושב שכבר יש מעט מאוד מה לעשות אלא אם כן ימצא יזם שיהפוך את הנושא לכסף (עצים להסקה למשל). בינתיים כידוע האילנתות לא קופאים על שמריהם וגינה אחרי גינה, רחוב אחרי רחוב הם כובשים כל נחלה. אבי שמידע בלקסיקון לצמחי ארץ ישראל מ2005 הכניס את האילנטה לתפוצה בעיקר באזור ההר ובעוד כמה סימונים קטנים פה ושם. ברור כבר היום שבתשע השנים שחלפו היתה התפוצצות אדירה בתפוצה וכל חלק אורבני בישראל נכבש. אני חושב שבירושלים כבר לא ניתן ללכת יותר מכמה עשרות מטרים מבלי להיתקל בהתנחלות, בניגוד לוויכוח הילדותי "למי שייכת הארץ" (אתם עוד לא יודעים?) במקרה האילנתה ברור שמדובר בברבריות לשמה זהו קץ הגינון האורבני וכל מה שניצב לנגד עיננו עומד להיעלם בתוך 30-40 שנים. קל לומר שבחצרות נטושות ומופקרות הם צומחים אך הראיה היא כי כלל הגינות המטופחות על ידי אמידי ירושלים ברחביה, בקעה וקטמון נגועות באופן עמוק בשיקוץ השטני הזה.
הנה עוד כמה תמונות מהעת האחרונה:
עובר לאחרונה קישור אטרקטיבי שנקרא "21 Photos Of Nature Winning The Battle Against Civilization", יש שם כמה תמונות יותר ופחות מפורסמות, אחת לפחות נראית כמעט מומצאת של אופניים "אכולות" על ידי גזע, בכדי שאופניים יאכלו כך על ידי גזע מישהו היה צריך לקשור אותם באותו הגובה בו הם נמצאים היום לפני אי אלו שנים, ישנו גם הפסנתר שנראה כאילו נוסר והולבש על העץ. חוץ מכך יש שם תמונות יפות, הנה עוד אחת משלי:
בחג נסעתי לצפון אשקלון ומצאתי (וגם יגעתי) לפופית החוף לצורך תחליף המדשאה המעורב אותו אנסה בחודשים הקרובים, הוא יורכב ככול הנראה מ8-10 מינים שונים, לפחות חמישה מקומיים.
וגם את זה מצאתי בראש השנה על החוף: ראש או זנב, בסוף הכל נרקב:
ואלו שתי תמונות ממסלעה שתכננתי ונשתלה במרץ במושב נס הרים שבהרי יהודה, עם ניסיון לרב גוניות וצמחיה שלא בהכרח מתיישבת בסקציית ה"נשפכים" וצמחי מסלעה נפוצים. צריך לזכור שישנם צמחים שבאופן טבעי אזור התפוצה שלהם הוא כיסי אדמה קטנים במחשופי סלע, אנחנו מכירים היטב את התכונה הזאת לדוגמה ברקפות (תסתכלו על רקפות גם לאחר הפריחה ותחילת התייבשות העלים, זאת תקופה שבדרך כלל נסתרת מהעין, מעטים יודעים כיצד נראה הלקט הזרעים של רקפת והמנגנון בו הגבעול מתעקל בזמן ההבשלה ונכנס עם ההלקט אל תוך סדקים שם הוא משתחרר) אך ישנם מינים רבים שמצטיינים בכך כגון קורנית מקורקפת, לוע ארי גדול ועוד.
בדרך כלל הנטייה של גננים במסלעות הוא כיסוי אחיד של צמחים "מפליים" ניסיתי משהו מעט שונה הפעם ושתלתי צמחים שהמופע שלהם לא רק שאינו אחיד אלא משלב חלקים מעט יותר זקופים עם נטייה להישפך ובמיוחד בחלקים התחתונים יותר כך שהמסלעה "תשמין" מעט בחלקה התחתון רשימת הצמחים במסלעה הנ"ל כוללת למשל געדה כרתית (למי שאין געדה כרתית זה הזמן להכניס לגינה, בן שיח שפורח חודשים ארוכים בתנאי השקיה מינימליים) לוטם שעיר, צתרה ורודה, קורנית מקורקפת הגדלים בר במחשופי סלע באזור ההר, יחד עם ציפורן משתלשל (שעושה זאת באופן טבעי במצוקי כורכר בצפון), לוע ארי גדול, מרווה אזוביונית, לבן-עלה 'סימרון' (בעל נטייה לרבוץ) חבלבל מאוריטני, ורד 'סנו קרפט', לימונית סיני, מרווה גרג 'פורמנז רד' (ניסוי ראשון בתנאי מסלעה), רוזמרין 'סוורן סי' (קלאסי), לוטם מאובק (גם כן בעל נטייה לרבוץ ולהישפך)ועוד. צמח שנראה מבטיח למסלעות הוא מללויקה מאפירה 'משתרעת', נראה שזהו קלון למוטציה של מללויקה מאפירה ׁׁׁ ׁׁׁׂׂ(Melaleuca incana) והוא צמוד קרקע בגובה 20-30 ס"מ יכול להישפך לאורך מטר ומעלה, זאת שתילתו השנייה אצלי, אחד נשתל בשמש חלקית באזור המרכז, שני הפרטים מתפתחים יפה ועברו קיץ במצב מצוין. אני חושב שבחום השפלה ומישור החוף למין המקורי קשה יותר בשמש מלאה אם אני טועה אנא תקנו אותי בתגובות.
תוצאות באביב.
הייתי מוסיפה גם מרווה קטנה Salvia chamaedryoides
מללויקה מאפירה 'וולוט קושן' לא צולחת את הקיץ בשפלה.
אני קוראת בהנאה ובחרדה את כתבותך על האינתה הבלותית.
ב"גבעה הצרפתית" גם כן היא השתלטה על שטחים נרחבים.
נראה כי מחלקת הגננות בעיריית ירושלים, עדיין לא התעוררה, לצערנו, לנוכח הבעיה הנוראה.
גיליעניתי לך בפייסבוק אך אחזור בקצרה, מרווה קטנה נשמע מצויין ומעניין, בעיקר בגלל קנה השורש הזוחל שלו שמאפשר הצצה ממקומות נוספים במסלעה. וולוט קושן הוא זן שאיני נוהג להשתמש בו אך זה יכול בהחלט להעיד.
ליאור התקציב הנדרש למיגור אילנתה הוא אדיר, צריך לפחות 10 צוותי כורתים שיעבדו משך 3-4 שנים אחרי מיפוי מדוייק ועוד צוותי בדיקות וריסוס עלוותי לאחר מכן. זה מיליוני שקלים אולי עשרות מיליונים. לכן נדרשת תוכנית עסקית, חברתית ואולי גם חוקית (עצים בשטח פרטי מזריעים ואינם יכולים להיכרת ללא רשות בעלי הבית/ועד) זה פרוייקט גדול מימדים.
בתור קוראת הדיוטה- סליחה אבל לא הבנתי מה הבעיה חוץ מהשתלטנות. זה עץ יפה לא?
יופי זאת שאלה סבוכה, אני חושב ששתלטנות זה אנדרסטייטמנט. כתבתי פעמים רבות, סיכום ממצה פה: http://www.batha.co.il/wordpress/?p=1779
אני מסכימה שההוצאה היא אדירה וסיזיפית.
יש לך רעיונות כיצד לטפל במטרד? אני קצת מתקשה לדמיין "תכנית עסקית" שכזו.
היתרים לקבלני עצי הסקה תחת פיקוח וסימון של אנשים מוסמכים. יש רבבות מטרים מעוקבים ואולי יותר מכך של עץ, זה מיליוני שקלים, אולי עשרות מיליונים. אני חושב שניתן לעשות משהו שיבוא ביחד עם חקיקה לכניסה לחצרות פרטיות, אי אפשר להשאיר עץ אחד בחצר פרטית, המהלך צריך להיות טוטלי, כמעט דרוקוני.
ראיתי במרכז העיר ירושלים שהגדילו לעשות ואף מיספרו את העצי אילנתה כך שלא יהי אפשר לכרותן ללא אישור פקיד היערות.
לגבי המסלעה אני מתפלא שלא שמת עצים. דבר ראשון שעשיתי שקניתי את בית עם מסלעה שמתי 3 עצי קטלב בחריצים שבין הבולדרים. אני משער שיש עוד המון עצים מתאימים אולי אלון השסע? תאני זה קלאסי אבל כבר יש בגינה
אם יש לך עוד עצים שמתאימים למסלעה אנא עדכן
שלום שבתאי, מספור האילנתה קשור לסקר עצים, אני לא חושב שזה קשור בשמירה עליהם. בכל מקרה הם זקוקים לאישור משום שזה פתח אמיתי להורדת עצים אחרים בתואנה שאלו אילנתות או לטעויות.
לגבי עצים במסלעה בכוונת מכוון אין שם. לו הייתי מכניס זה היה משנה לחלוטין את כל הפרספקטיבה והקומפוזיציה ומשפיע באופן דרמטי על הרכב הצמחים שיהיו תחתם