משפחתנו נוהגת להיפגש לעיתים קרובות בגן הורדים בירושלים, זהו גן ותיק מאוד עם שפע של אפשרויות לבחון עמידות והתנהגות צמחים לאורך שנים ואני נוהג לשוטט בו מעט למצוא דברים מעניינים. חשוב לציין שהגן סובל שנים רבות מתקצוב שאינו מספיק ביחס לגודלו וזה דווקא תנאי מעניין מבחינתי משום שהוא מעמיד את הצמחים במבחן חוסן. אני מודה שאין לי חיבה יתרה לסגנון השתילה שלושת רבעי הפורמלי שלו ומעניינים אותי הפרטים יותר מן התוצאה הכללית. יש שם לדוגמה שלושה עצי קטלב משונן יפיפיים, אלון שעם מרשים, סנטולינות מאריכות שנים ואזוביון אלרדי כביר ממדים. כפי שכתבתי בעבר כי ורדים הם נושא מורכב; איני פוסל אותם על הסף כלל למרות שאנשים רבים שנושקים לטעמי רואים בהם כקטגוריה מתיפייפת ופסולה. יש כמובן את הנטייה השניה שרואה בקרייזלר אימפריאל איזו פסגה אולימפית של תרבות הגינון.
חשבתי על כך הרבה בשבועות האחרונים לאחר שביתי בת הארבע הסבה את תשומת ליבי לורד ג'סט ג'וי בקרבת ביתנו ובאותו היום הבחנתי במגן דויד המפלצתי שנתלה מגשר המיתרים בכניסה לירושלים. יש חוט שני (או תיל) העובר דרך שני מאפייני התרבויות הללו. זאת אסתטיקה בולמית. לאוּמַנוּת עושה בה שימוש תדיר אך המקור דומה: לא שכרון ריח אלא שכרון כוח: דגלי ענק, פסלי ענק, ככרות ענק, ורדי ענק. זה הגשמתו בחומר של האלטר אגו כקולקטיב אידיאולוגי.
המניפולציה החריפה ומתיחת הפנים הקיצונית למיני הוורדים הללו יצרה גם אצלי דחייה לאבטיפוס של הגינון הפורמלי ובפרט למינים הללו (כלאי-תה) אך אני חושב שראוי להסב את תשומת הלב לפן הטבעי-מקומי של הורד ולהדים שלו שנוצרו בתהליך ההכלאות והבררות לאורך השנים. כתבתי כבר פעמים רבות על ורד ננה מולטיפלורה 'שיר', על ורד 'קוקטייל' והנה ביום שישי שוב ראיתי את פריחתו המרהיבה של רד מיידלנד (Red Meidiland). אני חושב שזהו אחד הזנים החזקים שישנם בגן, אני מבחין בו כבר למעלה מעשר שנים. אז הפעם שלחתי הודעה לקרן צור בתקווה שיש אותו במלאי, אולי אספיק להכניסו לגן המנזר. זהו מין שרוע למחצה עם אופי "שיחי" כלומר ללא "רגליים" חשופות. הוא מגיע לגובה של 70-100 ס"מ ורוחב של 100-130 ס"מ עם מראה כריתי (אני חובב שיחי כרית) כאשר שותלים אותו במרחק מתאים לצמחים סמוכים כך שלא יתחברו במרכז השיח אלא רק בשוליו. פורח בגלים מן האביב עד הסתיו. הפרח עצמו אינו גדול ביחס לוורדים – 4-5 ס"מ. ריק כוורדים מקומיים. הנה שתי תמונות משם:
שני ורדים נוספים שעשיתי בהם שימוש בפעם הראשונה הם 'דורתי פרקינס' (dorothy perkins) בתור מטפס עצבני על פרגולה בגובה ארבעה מטרים, הוא צומח בקצב שלא היה מבייש במבוק והוא אולי הפרט היחיד בכל גינותיי שדורש גיזום מתמיד על מנת לכוונו אל הפרגולה. אני מקווה שעם התעבות גזעיו המרכזיים הוא יצמיח פחות ענפים חדשים והתחזוקה תרד. הפרחים קטנים מאוד ביחס לוורדים 2-3 ס"מ קוטר בלבד עם מספר עלי כותרת בינוני של קרוב לעשרה. זהו ורד משוטט (Rambling) כלומר צורת צימוחו אינה לגובה כלל אלא דווקא אופקית, שרביטים ארוכים של מטרים על גבי מטרים זוחלים ומכסים את כל שנקרא בדרכם ולכן לצורך שימוש בו כמטפס הוא דורש הדליה באמצעות קשירה.
הורד השני לא תאמינו הוא מקבוצת כלאי התה! ולא יכולתי להתאפק כשנתקלתי בו על אף הסקציה המזעזעת בו הוא נמצא, צילמתי אותו בפוסט הקודם אבל למה לא להציגו שוב? הזן נקרא דנטי בס ("Dainty Bess") ואני עדיין חוכך בדעתי כיצד לעשות בו שימוש, יש משהו משונה בפורמט שתילת הוורדים שהתפתח בעשרות ומאות השנים האחרונות. ראייתם כסקציה נפרדת הוליכה מתכננים וגננים לשתול אותם בקבוצות, אפשר לראות זאת כמעט בכל מקום בו נמצא אותם. במספר פרטים מאותו המין או בערבוב של כמה מינים אך תמיד באיזו "פינה", בקטגוריה מובדלת. אין זה משנה אם נראה זאת בגינון ציבורי או פרטי הוורדים תופסים מקום נפרד כאילו מדובר בחבורת אריסטוקרטים שלא יאה להם להתערבב עם ההמון. לכן כאשר אני ניצב מול ורד ששיך באופן המובהק ביותר לאותה אריסטוקרטיה אני חושב כיצד לשבור את הדפוס הזה וזה אתגר לא פשוט שכן גם מבחינת המראה השיחי באופי עלוותו ובצורתו הוא אכן במובהק ניצב בניגוד למראה הכללי של הצמחיה ואין לי שום רצון למצוא לו את אותו "מטר" מתוחם בו אאבק להגיע לתפוח ההרכבה שלו בחורף. לכן אני חושב שאם הוא ישולב בתוך שיחיה מגוונת בגובה 60-90 ס"מ כאשר הוא עולה למשל מתוך שוליו של קריופטריס קיו בלו הנושר בחורף אז תפוח ההרכבה שלו בכל זאת יקבל את מנת השמש הנדרשת על מנת להצמיח ענפי מים חדשים. בקיצור זה לא פשוט. תוצאות ודיווחים בהמשך.
בשבוע שעבר עברתי ברחוב קיבוץ גלויות בירושלים ושוב נתקלתי בפריחתו המדהימה של ורד צידוני. גם הוא כמו ורד הכלב (תמונה אחרי) גדל בר בארץ אך הוא קשור בטבורו למקווי מים כמעיינות ונחלים ולמרות זאת תראו איזה חן ועדינות נובעים ממנו:
ולסיום מתחת למרפסת הבית שבו גרה סבתי בשנות חייה האחרונות צומח כבר שנים רבות ורד ללא גיזום, ללא כל תחזוקה וגם ללא מים. הפרחים קטנטנים (2-3 ס"מ) ושובי לב:
איזה יופי שכתבת את כל זה. שאלתי את עצמי לפני מספר ימים, כשחלפתי ברחוב ראובן על פני שיח ורדים לבן יפייפה ועצום (מטפס לגובה שתי קומות), אם יש לו מספיק שורשים לא אריסטוקרטיים כדי להתקבל למועדון שלך. שמחה שאם לא הוא, אז לפחות בני דודיו.
מטפס לבן לגובה שתי קומות נשמע כמו אייסברג מטפס. עם חמישה עלי כותרת או עלי כותרת מרובים? בגוגל סטריט ויו לא מצאתי. זוכרת מספר?
ואצלנו בגינה המושבית?
יש די מקום לרוזה אינדיקה שיצרה משך שלושים שנים "כדור" בקוטר של לפחות שני מטרים… ועל סוכת הגפנים, מטפס ורד קוקטייל, הצובע בעלי הכותרת האדומים שלו את הזמורות האפורות -חומות בחורף ומשתלב היטב בעלווה הכומשת בסתיו ובירוקה באביב ובקיץ.
בהכללה, אנחנו לא כל כך אוהבים וורדים מאחר וקשה לעשב את הגומות שלהם ידנית, ובשפלה הפנימית הם נתקפים כנימות ואפילו קימחון שאין דברים כאלה. מה גם שכלאי התה אוהבים לשתות…ובכל זאת יש משהו "חגיגי" בכלאי תה, גם בגינה ים תיכונית. מה גם שכייף להסניף אותם. כך זכתה עלמה נכדתנו בקרייזלר (לא, לא אימפריאל ישמור השם) שריחו נישא למרחוק ומעלי הכותרת שלו אנחנו גם מכינים מרקחת. ונכדינו יותם ועדו בחרו בגולדן פנטזי ובג'סט ג'וי בצבעי צהוב וכתום החביבים עליהם.
רוזה אינדיקה הוא באמת ורד מעניין, אני בספק אם נשתל אצלכם במקור. סביר יותר שמישהו לפני ארבעים שנים שתל אצלכם "אוקלהומה" או "קרייזלר" והאינדיקה התפרץ ממנו בשלב כזה או אחר. הוא יכול לעלות הרבה מעל שני מטרים.
אני חושב שכלאי תה אינם "חגיגיים" יש בהם פשוט אקסטרווגנטיות קיצונית. אפשר אולי להגדיר אותם פרחים על טריפ.
חמישה עלי כותרת או עלי כותרת מרובים? וואו… קוראת בשקידה את הבלוג, אבל לספור עלי כותרת עוד מתקשה. בכל זאת, מאומצת…
אני אקפוץ ואבדוק מה מספר הבית.
לכי על זה. תספרי וספרי.
הבית השני מכיוון דרך בית לחם. מול גראנד קפה. עלי כותרת מרובים אני חושבת.
לא מצליח לזהות. אבל 99.99% שזה אייסברג מטפס.
לא בבית ספרנו.
שתלתי בגינתי בערד שני ורדים של דנטי בס רובה של הגינה מבוססת על צמחים ארץ ישראליים הורד נשתל בחורף שעבר מאוד חסון ופריחתו שובה עין הוא משתלב יפה מאוד בגינה בגלל אופיו הצנוע והשקט שתלתי אותם במקום ורד הכלב שאי אפשר להשיגם
שלום שושנה, חדשות נפלאות האם תוכלי לומר לי כמה ליטר מים הוא מקבל וכל כמה זמן? ורד הכלב יש כמעט תמיד בשתילי הר