ב2012 שתלתי בעין כרם גינה שהיתה אחת מחביבותי. רצועה של 3-5 מטר לאורך קרוב ל30 מטרים והובילה לפינת ערסל מוצלת תחת עץ תות ותיק. הגינה ממוקמת על מדף סלע עם אדמה בעומק 30-50 ס"מ וכמו בכל גינותי היא הועשרה ב75 ליטר קומפוסט למ"ר.
היא שיגשגה לא רע בכלל במשך ארבע שנים עת שאלון חברי עוד גר שם.
לפני שלוש שנים לאחר חתונתו הולדת ילדיו עברה המשפחה והגינה במשך שנה עדיין נשמרה עם הדיירים החדשים אך לפני שנתיים היא ננטשה לחלוטין. מערכת ההשקיה סיימה את תפקידה ההיסטורי ועשבים עלו ונאבקו על כל פרודת מים בקרקע וקרני שמש מעליה. (בקיץ הגינה נמצאת בשמש מלאה)
חמש שנים של התבססות השורשים עשו משהו,
שני קייצים חלפו כך ולפני חודשיים הגינה נוקתה לקראת שיקום מחודש (שלא קשור כבר אלי) ובמקרה או שלא במקרה ביקרתי שם וגיליתי שלמרות המכות שניחתו עליה שורה מרשימה של שיחים שרדו שם. חלקם לא מפתיעים כלל כגון אזוביון משונן ואלוי קוצני אך הרשימה בכל זאת מעניינת. הנה היא וכן תמונות של השורדים האמיצים: אבל קודם ככה היא נראית היום לאחר ניקויה:
עכנאי הדור, אזוביון משונן, לבן עלה 'סימרון', אלוי קוצני, איריס כרתי, בת עופרית חבשית, מרווה 'כריסטין יאו' (חצי צל), לובליה צרת עלים (חצי צל), פרע מצרי, לימונית סיני, ורד 'ננה מולטיפלורה שיר', בן חצב סוככני, לוטם אגילרי, פרובסקיה 'בלו ספייר', שלהבית שיחנית, עדעד ננסי, וידליה זיפנית (צמח מעולה שכבר אי אפשר להשיג!!!) וגולת הכותרת אמנם בצל אבל: זקן נחש 'ג'ובראן'! בלי טיפת מים שנתיים.
צריך לזכור שמרבית הצמחים באים מרקע אקלימי דומה למה ששורר בארץ הקודש המטורללת בה אנו חיים וגם ש"בחיים האמיתיים" צמחים מקומיים מגיעים לאוקטובר עם הלשון בחוץ, הנה למשל לוטם שעיר שצולם בבר לפני שבוע, לא מחזה מרנין:
והנה כמה תמונות מהשורדים האמיצים:
לא יאמן.
משמח מאוד.
שאלה בבקשה: מי שני הסגולים היפיפיים בתמונה הראשונה "היו ימים?"
תודה
אותי באופן כללי זה לא מפתיע. בגן בוטני נקודה ירוקה מצליחים 500 מינים בנגב הצחיח לגדול רק על הגשמים במסורה.
אגם תקן משהו סמנתי חשוב הצמחים שרדו ללא השקייה אבל קיבלו מיים מהקרקע ומשכבות סלע רכות.
המשך גינון מקצועי
תודה
גלי אלו שני זנים של מרוות אפרים.
רן תודה.
תמיד כיף לקרוא!
אני אוהב את הסיפור בתמונות שאותו מלווה טקסט קצר. מראה עיניים הוא הטוב ביותר.
הייתי שמח ליותר תמונות של אחרי הקמת הגינה שביצעת כדי להתרשם עוד 🙂
תמונה אחת לא מספיקה 🙁
תיאור מרשים. תודה!
בגינתנו, פלקטרנטוס ( לא. הוא לא באמת דוחה יתושים, למדתי בפוסט קודם שהעלית)ולימונית סיני (שפורחת באביב בסגול נחמד) שרדו את כל הקיץ למרות שכוסו בשכבה בגובה מטר של אדמה שנחפרה בשיפוץ.
הוספתי את רשימת השורדים האולטימטיבית הזאת לתוכניות חידוש הגינה שלנו…מקווה שגם אצלנו יגבו עצמם בקיץ קשה, יעמיקו שורש וימצאו באר מים בסין 🙂